10 Must Know Problems CDS 2 2017 Exam: Topic Algebra Polynomials

In this article we are sharing 10 Must Know Problems CDS 2 2017 Exam: Topic Algebra Polynomials.

10 Must Know Problems CDS 2 2017 Exam: Topic Algebra Polynomials

1. If the expression Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«msup»«mi»x«/mi»«mn»3«/mn»«/msup»«mo»+«/mo»«mn»3«/mn»«msup»«mi»x«/mi»«mn»2«/mn»«/msup»«mo»+«/mo»«mn»4«/mn»«mi»x«/mi»«mo»+«/mo»«mi»p«/mi»«/math» contains (x+6) as a factor, the value of P is
a. 132
b. 141
c. 144
d. 151
Answer. c
2. The H.C.F of  Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«mo»(«/mo»«msup»«mi»x«/mi»«mn»4«/mn»«/msup»«mo»-«/mo»«msup»«mi»y«/mi»«mn»4«/mn»«/msup»«mo»)«/mo»«/math» and Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«mo»(«/mo»«msup»«mi»x«/mi»«mn»6«/mn»«/msup»«mo»-«/mo»«msup»«mi»y«/mi»«mn»6«/mn»«/msup»«mo»)«/mo»«/math» is
a. 
b. 
c. 
d. 
Answer. a
3. The LCM of  Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«mo»(«/mo»«msup»«mi»x«/mi»«mn»3«/mn»«/msup»«mo»-«/mo»«msup»«mi»x«/mi»«mn»2«/mn»«/msup»«mo»-«/mo»«mn»2«/mn»«mi»x«/mi»«mo»)«/mo»«/math» and Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«mo»(«/mo»«msup»«mi»x«/mi»«mn»3«/mn»«/msup»«mo»+«/mo»«msup»«mi»x«/mi»«mn»2«/mn»«/msup»«mo»)«/mo»«/math» is
a. 
b. 
c. 
d. 
Answer. c
4. Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«mo»(«/mo»«mi»a«/mi»«mo»+«/mo»«mn»1«/mn»«msup»«mo»)«/mo»«mn»4«/mn»«/msup»«mo»-«/mo»«msup»«mi»a«/mi»«mn»4«/mn»«/msup»«/math» is divisible by
a. 
b. 
c. 
d. 
Answer. d
5. The factors(s) of 5px – 10qy + 2rpx = 4qry is/are
a. only (5+2r)
b. only (px-2qy)
c. Both (5+2r) and (px-2qy)
d. Neither (5+2r) and (px-2qy)
Answer. c
6. One of the factors of the polynomial Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«msup»«mi»x«/mi»«mn»4«/mn»«/msup»«mo»+«/mo»«mn»7«/mn»«msup»«mi»x«/mi»«mn»3«/mn»«/msup»«mo»+«/mo»«mn»5«/mn»«msup»«mi»x«/mi»«mn»2«/mn»«/msup»«mo»-«/mo»«mn»6«/mn»«mi»x«/mi»«mo»+«/mo»«mn»81«/mn»«mo»=«/mo»«mn»0«/mn»«/math» is
a. x+2
b. x-2
c. x+3
d. x-3
Answer. d
7. Which is the HCF of the polynomials Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«msup»«mi»x«/mi»«mn»3«/mn»«/msup»«mo»+«/mo»«mn»8«/mn»«mo»,«/mo»«moȤnbsp;«/mo»«msup»«mi»x«/mi»«mn»2«/mn»«/msup»«mo»+«/mo»«mn»5«/mn»«mi»x«/mi»«mo»+«/mo»«mn»6«/mn»«moȤnbsp;«/mo»«mi»a«/mi»«mi»n«/mi»«mi»d«/mi»«moȤnbsp;«/mo»«msup»«mi»x«/mi»«mn»3«/mn»«/msup»«mo»+«/mo»«mn»2«/mn»«msup»«mi»x«/mi»«mn»2«/mn»«/msup»«mo»+«/mo»«mn»4«/mn»«mi»x«/mi»«mo»+«/mo»«mn»8«/mn»«mo»?«/mo»«/math»
a. 
b. 
c. 
d. 
Answer. a
8. If two factors of Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«msup»«mtext»a«/mtext»«mtext»4«/mtext»«/msup»«msup»«mtext»-2a«/mtext»«mtext»3«/mtext»«/msup»«msup»«mtext»-9a«/mtext»«mtext»2«/mtext»«/msup»«mtext»+2a+8«/mtext»«/math» are (a+1) and (a-1), then what are the other two factors?
a. (a-2) and (a+4)
b. (a+2) and (a+4)
c. (a+2) and (a-4)
d. (a-2) and (a-4)
Answer. b
9. If (x – 6) is the HCF of  Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«msup»«mtext»x«/mtext»«mn»2«/mn»«/msup»«mtext»-2x-24«/mtext»«moȤnbsp;«/mo»«moȤamp;«/mo»«moȤnbsp;«/mo»«msup»«mtext»x«/mtext»«mn»2«/mn»«/msup»«mtext»-kx-6«/mtext»«/math», then what is the value of k?
a. 3
b. 5
c. 6
d. 8
Answer. b
10. If the expression Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«msup»«mtext»x«/mtext»«mn»3«/mn»«/msup»«msup»«mtext»+4x«/mtext»«mn»2«/mn»«/msup»«mtext»+4x+k«/mtext»«/math» has (x+4) as a factor, then what is the value of k?
a. -16
b. 16
c. 32
d. -32
Answer. b

Comments