CDS 2 2017 Written Exam Practice Problems: Chemistry

In this article we are sharing CDS 2 2017 Written Exam Practice Problems: Chemistry.

CDS 2 2017 Written Exam Practice Problems: Chemistry

1. Which one among the following is not needed in a nuclear fission reactor?
a. Moderator
b. Coolant
c. Accelerator
d. Control device
Answer. c
2. Scuba divers are at risk due to high concentration of dissolved gases while breathing air at high pressure under water. The tanks used by Scuba divers are filled with
a. air diluted with helium
b. Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«msub»«mtext»O«/mtext»«mn»2«/mn»«/msub»«/math»
c. Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«msub»«mi»N«/mi»«mn»2«/mn»«/msub»«/math»
d. A mixture of Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«msub»«mi»N«/mi»«mn»2«/mn»«/msub»«/math» and helium
Answer. a
3. Which one of the following is not a periodic property i.e; does not show any trend on moving from one side to the other in the Periodic Table?
a. Atomic size
b. Valency
c. Radioactivity
d. Electronegativity
Answer. c
4. Statement I: Superphosphate of lime can be assimilated by plants.

Statement II: Superphosphate of lime is soluble in water.

a. Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I.
b. Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I.
c. Statement I is true but statement II is false.
d. Statement I is false but statement II is true.
Answer. a
5. Statement I During the setting of cement, the structure has to be cooled by spraying water.

 

Statement II The constituents of cement undergo hydration during setting of cement and it is an exothermic reaction.

a. Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I.
b. Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I.
c. Statement I is true but statement II is false.
d. Statement I is false but statement II is true.
Answer. a
6. A woman desires to clean the surface of her gold ornaments by a chemical approach. For this she require to use
a. aqua –regia
b. concentrated Â«math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«msub»«mi»H«/mi»«mn»2«/mn»«/msub»«mi»S«/mi»«msub»«mi»O«/mi»«mn»4«/mn»«/msub»«/math»
c. concentrated NaOH
d. sodium thiosulphate solution
Answer. a
7. Which one among the following has been producing / can produce light by a chemical change?
a. Sun
b. Moon
c. Electric bulb
d. Lightning and thunder
Answer. a
8. Consider the following statements regarding the properties and uses of glass wool.

 

1.    Glass wool has tensile strength greater than steel.

2.    Glass wool is fire proof.

3.    Glass wool has high electrical conductivity and absorbs moisture.

4.    Glass wool is used to prepare fiber glass.

 

Which of the statements given above are correct?

a. 1 and 2
b. 1, 2 and 4
c. 2 and 4 only
d. 1, 3 and 4
Answer. b
9. Which one of the following reducing agent can also act as an oxidizing agent?
a. 
b. 
c. 
d. 
Answer. c
10. Which one of the following is not a mixture?
a. Toothpaste
b. Toilet soap
c. Baking soda
d. Vinegar
Answer. c

Comments

  • Manish Sangwan
    Reply

    Above chem q are expected ones for d upcoming CDS or they are for practice ?????