Officer Intelligence Rating Test consists of two sections Verbal and Non-verbal:
Verbal section in Officer Intelligence Rating Test consists of questions based on topics such as: Relationship, Jumbled words, Coding/Decoding, Multiple choice question, Antonym and synonym, reconstruction of sentence, one-word substitution, Odd one out, common sense and alphabet test, Arithmetic questions.
Non-verbal section in Officer Intelligence Rating Test consist of questions based on topics such as: Which figure is different from the other, Completion of number series, Locate the concealed figure, Fill in the correct figure.
Top 10 SSB OIR Test Coding Decoding Sample Questions
| 1. If in a certain language, MACHINE is coded as LBB1HOD, which word would be coded as SLTMFNB? | ||
| a. TMUNGOC | ||
| b. TMUNGMC | ||
| c. TKULGMC | ||
| d. RMSNEOA | ||
| Solution. In the code, we have alternately one letter one step behind and the other one step ahead of the corresponding letter in the word. | ||
| Answer. c | ||
| 2. If LBAEHC is the code for BLEACH, then which of the following is coded NBOLZKMH? | ||
| a. BNLOKZHM | ||
| b. MANKYJLG | ||
| c. LOBNHMKZ | ||
| d. OBNKZLHM | ||
| Solution. The word is formed into pairs of letters and the letters in each pair are reversed. | ||
| Answer. a | ||
| 3. If in a certain code, COVET is written as FRYHW, which word would be written as SHDUO? | ||
| a. STINK | ||
| b. TIEVP | ||
| c. PEARL | ||
| d. REPAY | ||
| Solution. Each letter of the word is three steps behind the corresponding letter of the code. | ||
| Answer. c | ||
| 4. If in a certain language, GRASP is coded as BMVNK, which word would be coded as CRANE? | ||
| a. FUDQH | ||
| b. HWFSJ | ||
| c. GVERI | ||
| d. XMVIZ | ||
| Solution. Each letter of the word is five steps ahead of the corresponding letter of the code. | ||
| Answer. b | ||
| 5. If in a certain language, REMOTE is coded as ROTEME, which word would be coded as PNIICC? | ||
| a. PICINC | ||
| b. PICCIN | ||
| c. NPIICC | ||
| d. PICNIC | ||
| Solution. The groups of second and third letters and fourth and fifth letters in the word interchange places in the code. | ||
| Answer. d | ||
| 6. If in a certain language, SHIFT is coded as RFFBO, which word would be coded as LKUMB? | ||
| a. MMXQG | ||
| b. KJTLA | ||
| c. MJVLC | ||
| d. KJVLA | ||
| Solution. The first, second, third, fourth and fifth letter in the word are respectively one, two,three, four and five steps ahead of the corresponding letter of the code. | ||
| Answer. a | ||
| 7. If ROBUST is coded as QNATRS in a certain language, which word would be coded as ZXCMP? | ||
| a. AYDNQ | ||
| b. AWDLQ | ||
| c. BZEOR | ||
| d. YYBNO | ||
| Solution. Each letter of the word is one step ahead of the corresponding letter of the code. | ||
| Answer. a | ||
| 8. If in a certain language, UTENSIL is coded as WVGPUKN, which word would be coded as DMSFXG? | ||
| a. BKQDWE | ||
| b. BKQDWF | ||
| c. BKQDVF | ||
| d. BKQDVE | ||
| Solution. Each letter of the word is two steps behind of the corresponding letter of the code. | ||
| Answer. d | ||
| 9. Directions — If A = C, B = D, C = E and so on, code the following:- ‘STUDENT’ | ||
| a. VWVFGPV | ||
| b. UUWFGPV | ||
| c. UVWFGPV | ||
| d. UVVFGPV | ||
| Solution. ABCD EFGH IJKL MNOP QRST UVWX YZ All letters are replaced with the next but one letter STUDENT | ||
| Answer. c | ||
| 10. Directions — If A = Z, B = Y and so on, code the following:- ‘EDITOR’ | ||
| a. VWRGLI | ||
| b. VWRGVI | ||
| c. VWVGLI | ||
| d. VWRLLI | ||
| Solution. ABCD EFGH IJKL MNOP QRST UVWX YZ In this the alphabets which count the same when counted from the beginning and the end are replaced. EDITOR : VWRGLI | ||
| Answer. a | ||
 
															







 
								








