Latest 25 MCQs For AFCAT 2 2017 Entry Applicants
All the AFCAT applicants must read. In this article we will be sharing Latest 25 MCQs For AFCAT 2 2017 Entry Applicants.
Latest 25 MCQs For AFCAT 2 2017 Entry Applicants
|1. The pressure exerted on the ground by a man is greatest|
|a. When he lies down on the ground|
|b. When he stands on the toes of one foot|
|c. When he stands with both foot flat on the ground|
|d. All of the above yield the same pressure|
|Solution. As per the pressure formula, the less area you make on the ground, the higher the pressure is.|
|2. Which of the following statements is true?|
|a. Temperatures differing 25Â° on the Fahrenheit(F) scale must differ by 45Â° on the Celsius(c) scale|
|b. 0Â° corresponds to -32Â° C|
|c. Temperatures which differ by 10Â° on the Celsius scale must differ by 18Â° on the Fahrenheit scale|
|d. Water at 90Â° is warmer than water at 202Â° F|
|Solution. Temperature in Fahrenheit == 9/5(tempreture in Celsius) +32|
|3. Laser is a device to produce|
|a. a beam of white light|
|b. coherent light|
|Solution. The radiation emitted by a laser consists of a coherent beam of photons, all in phase and having the same polarization.|
|4. The density of water varies with temperature which helps the aquatic animals to live in cold water. At what temperature is the density of water is maximum?|
|b. 2Â° C|
|c. 3Â° C|
|d. 4Â° C|
|Solution. The maximum density of water occurs at 4 °C because, at this temperature two opposing effects are in balance|
|5. Assertion (A): An elevator is going up at constant velocity. If a person in the lift drops a coin in the elevator, then the coin will fall with uniform velocity.
Reason(R): The elevator is not moving with any acceleration or retardation.
|a. Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A|
|b. Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A|
|c. A is true but R is false|
|d. A is false but R is true|
|Solution. As the motion of coin is with constant velocity acceleration/retardation would be zero|
|6. Statement I: Pulling a lawn roller is easier than pushing it.
Statement II: Pushing increases the apparent weight and hence the force of friction.
|a. both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I|
|b. both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I|
|c. statement I is true but statement II is false|
|d. statement I is false but statement II is true|
|Solution. While pulling a lawn roller, the vertical component of the force applied acts in upward direction which decreases the apparent weight of the lawn roller.
Wapparent = mg-FvWhile pushing the lawn roller, the vertical component of the force applied acts in downward direction eventually increasing the apparent weight of the lawn roller.
Wapparent = mg+Fv
Hence, it is easier to pull a lawn roller than to push.
|7. Two identical piano wires have same fundamental frequency when kept under the same tension.Â What will happen if tension of one of the wires is slightly increased and both the wires are made to vibrate simultaneously?|
|d. Non-linear effects|
|Solution. InÂ physics,Â resonanceÂ is the tendency of a system toÂ oscillateÂ with greaterÂ amplitudeÂ at someÂ frequencies than at others. Frequencies at which the response amplitude is a relative maximum are known as the system’sÂ resonant frequencies, or Â resonance frequencies.
|8. Statement I: All liquids are conductors of electricity.
Statement II: Under the condition of low pressure and high voltage, liquid can be made conducting.
|a. Both the statements are individually true and statement II is correct explanation of statement I|
|b. Both the statements are individually true but statement II is not correct explanation of statement I|
|c. Statement I is true but statement II is false|
|d. Statement I is false but statement II is true.|
|Solution. 1. All liquids are not conductors of electricity, only liquids with free ions can conduct electricity.
2. Electrical breakdown occurs within a gas (or mixture of gases, such as air) when the dielectric strength of the gas is exceeded. Regions of high electrical stress can cause nearby gas to partially ionize and begin conducting. This is done deliberately in low pressure discharges such as in fluorescent lights or in an electrostatic precipitator.
|9. Transformer is a kind of appliance that can
1. increase power
Select the correct answer using the code given below
|a. 1 and 4|
|b. 4 only|
|c. 2 and 3 only|
|d. 2, 3 and 4|
|Solution. Transformers are basically used for increasing or decreasing voltage in transmission of power, while power remains the same.|
|10. Half portion of a rectangular piece of ice is wrapped with a white piece of cloth while the other half with a black one. In this context, which one among the following statements is correct?|
|a. Ice melts more easily under black wrap|
|b. Ice melts more easily under white wrap|
|c. No ice melts at all under the black wrap|
|d. No ice melts at all under the white wrap|
|Solution. Dark colors especially black absorbs most the radiation hence it is warmer white reflects all the colors and hence cooler.|
|DOT AFCAT :
Direction: The following situations involve a cluster of three or more geometrical figures, having one or more dots placed at any point inside the cluster. This cluster is followed by a set of four alternative figures each composed of a cluster of the same type of figures. Now, for each dot we have to observe the region in which it is enclosed i.e. in which of the geometrical figure this region is common.From amongst the figures marked (a), (b), (c) and (d), select the figure which satisfies the same conditions of placement of the dot as in fig (X).
|Hidden Image AFCAT :
Direction: In this portion, a figure is given as an original figure (X) followed by your answer figures. The original figure is embedded or hidden in one of the answer figures (a,b,c & d). Select the alternative that carries the correct figure which clearly shows the embedded portion of the original figure.
|Blocks AFCAT :
This test is designed to test your ability to visualize and manipulate objects in space. In each question, you are shown a picture of a block. To the right of the pictured block, there are five choices shown as A, B, C, D and E. Select the choice containing a block that is just like the pictured block at the left although turned in a different position.
|Hidden Image 2 AFCAT :
The hidden figures test is designed to perceive simple figures in complex drawings. At the top of each section are five figures lettered A, B, C, D, and E. Below these are several numbered drawings. You must determine which lettered figure is embedded in each of the numbered drawings .
|15. The principle on which a simple interest of Rs 55 will be obtained after 9 months at the rate of 11/3 % per annum is.|
|a. Rs 1000|
|b. Rs 1500|
|c. Rs 2000|
|d. Rs 2500|
|Solution. Let the principal amount be Rs. P.
Rate of interest = 11/3 % and time = 9/12 years.
So, Simple interest = P × (11/300) × (9/12) = 55
P = (55 × 12 × 300) / (9 × 11) = Rs. 2000
|16. A sum of money becomes 3 times in 5 years. In how many years will the same sum become 6 times at the same rate of simple interest?|
|a. 15 years|
|b. 12.5 years|
|c. 10 years|
|d. 7.5 years|
|Solution. Let principal amount be â‚¹ P and rate of interest be R per annum. Time of investment is 5 years.
So, first we need to find R such that
P × (1+5R) = 3 × P
â‡¨ R = 2/5 = 0.4 or 40%
Now, we need to find the number of years T such that,
â‡¨ P × (1 + 0.4T) = 6 × P
â‡¨ 1 + 0.4T = 6
â‡¨ T = 5/0.4 = 12.5
|17. A milkman bought 15 kg of milk and mixed 3 kg of water in it. If the price per kg of the mixture becomes Rs 22, what is cost price of the milk per kg?|
|a. Rs 28.00|
|b. Rs 26.40|
|c. Rs 24.00|
|d. Rs 22.60|
|Solution. Cost of 1 kg of mixture = Rs. 22
Cost of (15 + 3) kg of mixture = (18 * Rs 22) = Rs. 396
As water is free so Rs. 396 is the actual cost of 15 kg of milk
so cost of 1 kg of milk = (396 /15) = Rs. 26.40
|18. A person bought 8 quintals of rice for certain rupees. After a week, he sold 3 quintal of rice at 10% profit, 3 quintals of rice with neither profit nor loss and 2 quintals at 5% loss. In this transaction, what is the profit?|
|d. None of these|
|Solution. Let’s assume cost price for 1 Quintal = Rs.100
Total CP = Rs. 8 x 100 = Rs. 800
SP of first 3 kg = Rs. 3 x 110 = Rs. 330
SP of next 3 kg = Rs. 3 x 100 = Rs. 300
SP of 2 kg = Rs. 2 x 95 = Rs. 190
Total SP = Rs. 820
Profit = Rs. 20
Profit% = (20/800) * 100% = 2.5%
|19. 76 ladies complete a job in 33 days. Due to some reason ladies did not join work and therefore it was completed in 44 days. The number of ladies who did not report for the work is.|
|Solution. Work requires 76 x 33 = 2508 man days
If N ladies did not report for work
Then (76 – N) x 44 = 2508
76 – N = 2508/44 = 57
N = 76 – 57 = 19
|20. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I (Name of the Shipyard)
|a. ABCD : 4213|
|b. ABCD : 3124|
|c. ABCD : 4123|
|d. ABCD : 3214|
21 Can you hear what he is …….?
(a) saying (b) speaking (c) telling (d) talking
22 She hasn’t come home ……..
(a) still (b) already (c) yet (d) till
23 I ……. TV yesterday evening.
(a) saw (b) looked (c) viewed (d) watched
24 We live ……. the city centre.
(a) near (b) next (c) by (d) nearby
25 She looks ……. a famous film star.
(a) as (b) like (c) similar (d) same