500 Top Current Affairs Questions For AFCAT 1 2020 Exam

Indian Air Force AFCAT 1 2020 will be held on 22 Feb 2020 and 23 Feb 2020 for flying, technical and non-technical branches of the IAF. The AFCAT exam is a great opportunity for the airforce aspirants who want to join the Indian airforce as an officer. To crack the AFCAT exam one needs a lot of preparation for months, if you are preparing for AFCAT 1 2020, do not forget to check our AFCAT Exam Online Coaching Program that covers all the AFCAT Exam topics like Maths, English, GK and more. The course is specially designed for the serious AFCAT aspirants. Now talking about the importance of the current affairs in AFCAT exam, one must prepare for the current affairs question published by SSBCrackExams in this article. You can download the AFCAT exam quiz PDF here and try to answer as many as questions you can, the pdf also has the answer keys for the AFCAT current affairs questions.

AFCAT Exam 2020 Online Preparation Courses:

AFCAT Exam 2020 Video Lectures:

500 Top Current Affairs Questions For AFCAT 1 2020 Exam

1.The government had recently launched central Equipment Identity Register portal. It operates under which department?

A. Department of Science and Technology

B. Department of Telecom

C. Department of Biotechnology

D. Department of Public Enterprise

Answer: B. Department of Telecom – The Indian government, on December 2019, had launched the Central Equipment Identity Register Portal to block and trace mobile phones. It has the database of the International Mobile Equipment Identity number of the blacklisted mobile phones.

2. Dhanu Jatra is currently celebrated in which state?

A. Odisha

B. Telangana

C. Jharkhand

D.  Madhya Pradesh

Answer: A. Odisha – The famous 11-day Dhanu Jatra, the annual drama-based open-air theatrical performance is conducted in and around the city of Bargarh in Western Odisha. It is based on mythological story of Lord Krishna and his Uncle, King Kansa. In November 2014, it was conferred with the National Festival Status.

3. Fausta, a female black rhino, believed to be the world’s oldest rhino, had recently died in Tanzanian conservation area. What is the IUCN status of the black rhinos?

A.  Least concern

B.  Endangered

C. Critically Endangered

D. Near threatened

Answer: C. Critically Endangered – Also known as “hook-lipped rhinoceros”, these species, though called “black” are in varying colours of brown and grey. They are found in South and East Africa, including Kenya, Tanzania, Namibia, South Africa and Zimbabwe. Its IUCN status is critically endangered, though the South-Western status of the black rhinoceros is classified under vulnerable.

4. Which state is going to observe “No Vehicle Day” on the first day of every month in 2020?

A. Kerala

B. Gujarat

C. Punjab

D. Rajasthan

Answer: D. Rajasthan – In order to promote road safety and reduce vehicular pollution, Rajasthan Transport department is going to observe a “No Vehicle Day” once a month in 2020. The employees of the transport department are to come to their offices as pedestrians, via bicycles or a public transport.

5. Where was the event held to commemorate the 76th Anniversary of the First Flag Hoisting by Netaji Subhas Chandra Bose?

A. Kashmir

B. Jammu

C. Ladakh

D.  Andaman and Nicobar Islands

Answer: D. Andaman and Nicobar Islands – A function was held to commemorate the 76th Anniversary of the First Flag Hoisting of Netaji Subhas Chandra Bose at Port Blair. Subhash Mela Committee Swarajdweep has organised bike rally. The cultural programmes were also conducted.

6. Which state is going to conduct its maiden snow leopard survey?

A. Uttrakhand

B. Himachal Pradesh

C. Haryana

D.  Punjab

Answer: A. Uttrakhand – Uttarakhand is preparing for its maiden snow leopards survey after the winter is over. Experts estimate that there are over 80 snow leopards in Uttarakhand. However, a census of this cat has not yet been conducted.

7. Which ministry is set to launch “Santusht” portal for rapid grievance redressal for the employers and the employees?

A. Ministry of Commerce and Industry

B. Ministry of Finance

C. Ministry of Labor and Employment

D.  Ministry of Human Resource Development

Correct: C. Ministry of Labor and Employment – The Ministry of Labour and Employment is going to launch “Santusht” platform next month to ensure an efficient implementation of the labour laws at the grass root levels. It will also look into the services provided by the retirement fund body, EPFO and health insurance and service provider ESIC for those working in the formal sector.

8. Who is going to head the recently constituted task force for developing the National Infrastructure Pipeline?

A. Cabinet Secretary

B. Economic Affairs Secretary

C. Revenue Secretary

D.  Finance Secretary

Answer: B. Economic Affairs Secretary – The Union Finance Minister had unveiled a Rs. 102 lakh crore National Infrastructure Pipeline. To create a road map for the national infrastructure pipeline from 2019-2020 to 2024-25, finance ministry had set up a task force. It is to be headed by the Economic Affairs Secretary.

9.The dornier aircraft, that was recently inducted into the Otters Squadron, belongs to which category?

A. Reconnaissance aircraft

B. Light Utility aircraft

C. Surveillance aircraft

D.  Strategic Airlifter

Answer: B. Light Utility aircraft –  The light utility aircraft Dornier was recently inducted into the No.41 “Otters” Squadron during a ceremony at the Palam Air Force Station. the Dornier-228 aircraft is a multi-purpose, fuel efficient, rugged, lightweight twin turboprop aircraft with retractable tricycle landing gear.

10. Captain Vikram Batra, after whom Delhi is to rename it’s Mukarba Chowk, was martyred in which war?

A. Sino-Indian war of 1962

B. Indo-Pakistan war of 1947

C. Kargil War

D.  Bangladesh Liberation War

Answer: C. Kargil War – The Delhi government’s naming committee had recommended the renaming of Pragati Maidan metro station as Supreme Court metro station. It had also decided to rename the Mukarba Chowk and its flyover after the Kargil War martyr Captain Vikram Batra.

11. The annual report of UNICEF says that offenses against children are more than ________.

A. 17,000

B.  1,70,000

C.  1,700

D.  71,000

Answer:  B.  1,70,000 – The annual report of UNICEF was released on 31st December 2019. According to the report, more than 170,000 serious offenses against children in areas under conflict have been documented since the start of the decade in 2010. The number of violations represents an average of 45 rights violations per day for the last 10 years.

12.  As per the CEBR report, the Indian economy will overtake which country by 2026?

A. Germany

B.  Japan

C.  UK

D.  USA

Answer:  A. Germany – By 2026 India will become the fourth-largest economy and third largest by 2034, as per a report by the UK-based Centre for Economics and Business Research (CEBR). The CEBR report says that India will overtake Germany in 2026 and Japan in 2034 to become the third-largest economy.

13. India and _________ shared the list of nuclear installations with each other.

A. USA

B.  Israel

C.  France

D.  Pakistan

Answer:  D. Pakistan – India and Pakistan shared the list of nuclear installations and facilities with each other. This deal is covered under the Agreement on the Prohibition of Attack against Nuclear Installations signed between the two countries. This information was given by the External Affairs Ministry. The exchange was done concurrently employing the diplomatic channels in New Delhi and Islamabad.

14. Which force has been renamed as Indian Railway Protection Force Service?

A. GRP

B.  RPF

C.  CRPF

D.  BSF

Answer:  B. RPF – The security force of the Indian Railways RPF (Railway Protection Force) has been renamed as Indian Railway Protection Force Service. This was done by the Indian Railways, and the ministry has given an organized ‘Group A’ status to RPF and renamed it, as per an order issued on 30th December 2019.

15. Who launched the Swachh Survekshan League 2020?

A. Hardeep Singh Puri

B.  Rajnath Singh

C.  Kamal Nath

D.  Dr. Harshvardhan

Answer:  A. Hardeep Singh Puri – The Minister of State for Housing and Urban Affairs, Hardeep Singh Puri launched ‘Swachh Survekhsan’ League 2020 on 31st December 2019. This will be interspersed with the fifth edition of ‘Swachh Survekshan’. This is the annual cleanliness survey to assess cities and towns of India on their cleanliness quotient.

Girish

    Senior Lecturer, SSBCrackExams, B-Tech, Mechanical Engineering Examinations - Cleared written exams in CAPF AC- 2018, 2019(Written), Intelligence Bureau ACIO(Written), AP Public Service commission GROUP 1(Written), AP Public Service commission GROUP 2(Written).

    View all Posts

    2 Comments

    1. Vijay Baliyan

      Please provide these current affairs in hindi
    2. Vijay Baliyan

      Please provide Hindi current affairs

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *