Search
Close this search box.

Defence Current Affairs 02 April 2024

In Daily Defence Current Affairs for 02 April 2024, we will see the latest national and international current affairs news. These important current affairs will be beneficial for your upcoming NDA, CDS, CDS OTA, AFCAT, TA, Agniveer Army, Agniveer Navy, Agniveer Air Force, Women Military Police, INET, MNS, ACC exams, SCO, PCSL, CAPF, and SSB interviews, and direct entries for Army, Navy, and Air Force like SSC Tech, TGC, JAG, NCC, TES, 10+2 Cadet. Download a PDF file about current events at the end of this article. Let us now see the Daily Defence Current Affairs.

Defence Current Affairs 02 April 2024

Defence Exports Touch Record Rs 21,083 crore in FY 2023-24

  • Defence exports have touched a record Rs 21,083 crore (approx. US$ 2.63 Billion) in the FY 2023-24, a growth of 32.5% over the last fiscal when the figure was Rs 15,920 crore. The recent figures indicate that the defence exports have grown by 31 times in the last 10 years as compared to FY 2013-14.
  • The defence Industry, including the private sector and Defence Public Sector Undertakings (DPSUs), have made tremendous efforts in achieving the highest-ever defence exports. The private sector and the DPSUs have contributed about 60% and 40% respectively.
  • In addition, there has been a rise in the number of export authorisations issued to the defence exporters during FY 2023-24. From 1,414 export authorisations in FY 2022-23, the number jumped to 1,507 in FY 2023-24.
image 52

HAL Delivers Two Dornier 228 Planes To Guyana

  • HAL has delivered two Dornier 228 planes to the Guyana Defence Force, the country’s President Mohamed Irfaan Ali said on Monday. He shared the information along with photographs of the delivered aircraft in a post on X.
  • The development comes more than a year after the Guyanese president and his delegation had visited an HAL facility in India. Months later, a delegation from the HAL had visited and met President Ali, as a follow-up to his visit to India in early 2023.
image 51

Emergency Landing Facility Drill

  • Indian Air Force Chinook and Mi-17 helicopters will land on a stretch of the national highway linking Kashmir with the rest of the country as part of an Emergency Landing Facility (ELF) drill, the first such exercise in Jammu and Kashmir, officials said.
  • According to the officials, around two sorties of the US-manufactured Chinook and the Russian-made Mi-17 helicopters will land on the Wanpoh-Sangam stretch of the Jammu-Srinagar National Highway during the intervening night of Monday and Tuesday.
  • The work on the 3.5-km emergency landing strip was started in 2020 and completed late last year as part of the programme initiated by the IAF with the Ministry of Road Transport and Highways for the creation of ELFs at different locations across the country.
image 50

Visit By Admiral Adoong Pan-iam Commandr-in-chief Royal Thai Navy

  • Admiral Adoong Pan-Iam, Commander-in-Chief, Royal Thai Navy on an official visit to India from 01 – 03 Apr 2024, interacted with Adm R Hari Kumar at New Delhi on 01 Apr 24. Discussions were centred around issues of mutual cooperation in the maritime domain, training exchange programmes and information sharing.
  • Both navies have been conducting regular Coordinated Patrols on biannual basis since 2005, and the maiden IN-RTN Bilateral Exercise, viz., Ex- Ayutthaya was held in Dec 23 last year.
  • More recently, one Royal Thai Navy Ship HTMS Prachup Kheri Khan participated in MILAN 24 held in February 2024 in Visakhapatnam. Both navies are also active member of Indian Ocean Naval Symposium (IONS) and Indian Ocean Rim Association (IORA).
image 49

Rising Sun Brahmos Warriors Showcases Long-range Targeting Capabilities

  • In a breathtaking display of precision and strength of the Indian Army’s conventional deterrence, the Rising Sun missile specialists displayed their long-range targeting capabilities, Eastern Command, Indian Army, said.
  • The Rising Sun BrahMos warriors showcased their capability as a formidable force for peace and security in the Indo-Pacific region.
  • With the calculated strike hitting its mark precisely, this event serves as a poignant reminder of India’s steadfast dedication to defending its sovereignty and fostering regional stability.
  • The BrahMos is a medium-range ramjet supersonic cruise missile that can be launched from submarines, ships, fighter aircraft or TEL. It is a joint venture between the Indian Defence Research and Development Organisation and the Russian Federation’s NPO Mashinostroyeniya, who together have formed BrahMos Aerospace.
image 48
ssb interview online coaching

Multiple Choice Questions of DCA

  1. To which country did Hindustan Aeronautics Limited (HAL) deliver two Dornier
    228 planes?
    A. Sri Lanka
    B. Maldives
    C. Guyana
    D. Indonesia
    ANSWER: C
  2. How much did India’s defence exports reach in the Financial Year (FY) 2023-24?
    A. Rs 15,920 crore
    B. Rs 21,083 crore
    C. Rs 25,000 crore
    D. Rs 30,000 crore
    ANSWER: B
  3. What is the purpose of the Emergency Landing Facility drill conducted by the
    Indian Air Force in J&K?
    A. Testing new helicopter models
    B. Demonstrating air superiority
    C. Practicing emergency landings on highways
    D. Conducting aerial reconnaissance missions
    ANSWER: C
  4. Which Country Is Not The Part Of The Indo-Pacific Region?
    A. India
    B. Malaysia
    C. Sudan
    D. Indonesia
    ANSWER: C
  5. Act East Policy Was Launched In
    A. 2014
    B. 2015
    C. 2016
    D. 2017
    ANSWER: A
  6. India’s first Human Space Mission Is
    A. Mangalyaan
    B. Gaganyaan
    C. Ushma
    D. Veg
    ANSWER: B
  7. Secretariat of ASEAN Is In
    A. Jakarta
    B. Dhaka
    C. New Delhi
    D. Doha
    ANSWER: A
  8. TED Stands For
    A. Technology Development Future
    B. Technology Development Fund
    C. Telegram Development Fund
    D. None of the above
    ANSWER: B
  9. Commander-in-Chief Of All Three-Armed Forces Is
    A. The President
    B. The PM
    C. CJI
    D. NSA
    ANSWER: A
  10. South-Western Air Command Hq Is In
    A. Gandhinagar
    B. New Delhi
    C. Prayagraj
    D. Nagpur
    ANSWER: A
  11. IAI Harop Developed By
    A. Iran
    B. India
    C. Israel
    D. Indonesia
    ANSWER: C
  12. Operation Poomalai Was Conducted By IAF In
    A. 1984
    B. 1987
    C. 1991
    D. 1999
    ANSWER: B
  13. CHM Full Form Is
    A. Company Havildar Major
    B. Company Havildar Monitor
    C. Company Havildar Mega
    D. None
    ANSWER: A
  14. GOC In Indian Army Stands For
    A. General Officer Command
    B. General Officer Commanding
    C. General Offer Commanding
    D. None of the above
    ANSWER: B
  15. UNCED Stands For
    A. UN Conference on Essential and Development
    B. UN Control on Environment and Development
    C. UN Conference on Environment and Development
    D. UN Conference on Environment and Developed
    ANSWER: C
  16. “An Introduction to Dreamland” Book Is Written
    A. Bhagat Singh
    B. Raja Ram
    C. Leo Tolstoy
    D. George Bernard Shaw
    ANSWER: A
  17. Wassenaar Arrangement Works on Transfer Of
    A. conventional weapons and dual-use goods and technologies
    B. Wheat and Rice
    C. Space Technology
    D. High yielding seeds
    ANSWER: A
  18. United Nations Environnement Programme (UNEP) Hq Is In
    A. Nairobi, Kenya
    B. New York City, USA
    C. Rome, Italy
    D. Washington, DC, USA
    ANSWER: A
  19. Joint Exercises B/w The India and UK Is Called:
    A. KONKAN
    B. SLINEX
    C. Indra
    D. Yudha Abhyas
    ANSWER: A
  20. CISF Comes Under Which Ministry?
    A. MHA
    B. MOD
    C. MEA
    D. None of the above
    ANSWER: B

ALSO READ:

Leave Your Comment

🔴Live Courses

spot_img spot_img spot_img

🔴 Live Courses

Download Our App