5 Easy Topics to Prepare for CDS 2 2017 Exam

CDS 2 2017 is going to be conducted in the month of Nov 2017 by UPSC. Candidates preparing for stream IMA NA AFA or only OTA both must prepare these below given five topics and practice problems on them as much as possible.

5 Easy Topics to Prepare for CDS Exam

5 Easy Topics to Prepare for CDS Exam

These topics are taken from CDSE general english section which is common for IMA, AFA, NA and OTA entries.

1) SPOTTING ERRORS :
In this section, a number of sentences are given. These sentences are in three separate parts labelled as (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error in any part. No sentence has more than one error. When you find an error in any one of the parts (a), (b) or (c), indicate your response. You may feel that there is no error in a sentence. In that case, letter (d) will signify a ‘No error’ response.

You are to indicate only one response for each item. (If you indicate more than one response, your answer will be considered wrong.) Errors may be in grammar, word usage or idioms. There may be a word missing or there may be a word which should be removed.

You are not required to correct the error. You are required only to indicate your response.
1. There are a number of reasons (a)/ I do not like him, (b)/ but his selfishness is intolerable. (c)/ No error. (d)
a. a
b. b
c. c
d. d
Answer. a
2. I have read an interesting book yesterday (a)/ and underlined the new words (b)/ which are simple but effective. (c)/ No error. (d)
a. a
b. b
c. c
d. d
Answer. a
3. He cannot be trusted (a)/ with important secret informations; (b)/ otherwise I would have made him my assistant. (c)/ No error. (d)
a. a
b. b
c. c
d. d
Answer. b
4. Is there further reasons (a)/ you can give me for your failure (b)/ to do as you promised? (c)/ No error (d)
a. a
b. b
c. c
d. d
Answer. a
5. During the final minutes of the speech (a)/ the speaker requested to (b)/ the audience to have patience (c)/ No error (d)
a. a
b. b
c. c
d. d
Answer. b
6. He is running temperature since last Friday (a)/ and doctors suspect (b)/ that he is down with typhoid. (c)/ No error. (d)
a. a
b. b
c. c
d. d
Answer. a
7. Travel agents around the world have come to rely on computers (a)/ to book seats in air flights or rooms in hotels, (b)/ either today or a year from now. (c)/ No error. (d)
a. a
b. b
c. c
d. d
Answer. b
8. She expressed her gratitudes, (a)/ to all those, (b)/ who had supported her. (c)/ No error (d).
a. a
b. b
c. c
d. d
Answer. a
9. When the meeting was over, (a)/ he was very tired (b)/ so that he went home immediately. (c)/ No error. (d)
a. a
b. b
c. c
d. d
Answer. c
10. Modern man must pull himself off together (a)/ and act his part in life (b)/ as God’s own most favourite creature. (c)/ No error. (d)
a. a
b. b
c. c
d. d
Solution. It should be ‘as God’s most favourite creature’. ‘Own’ is redundant here

2) SENTENCE CORRECTION :

Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter (a), (b) or (c). If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as your response. Thus a ‘No improvement’ response will be signified by the letter (d).
11. More he gets, more he wants.
a. The more he gets, the more
b. The more he gets, more
c. More gets, the more
d. No improvement
Answer. a
12. We had a grand party and we enjoyed very much.
a. Enjoyed very much
b. We enjoyed ourselves very much
c. Enjoyed much
d. No improvement
Answer. b
13. All this has been done with a view to improve the living conditions of the poor.
a. To improving
b. Of improving
c. For improving
d. No improvement
Answer. a
14. Let’s go for a picnic, shouldn’t we ?
a. Won’t
b. Shan’t
c. Shall
d. No improvement
Answer. d
15. If I have the money, I should have bought this house.
a. Had
b. Would have
c. Should have
d. No improvement
Answer. a
16. If you are told of downright lie about goods to induce you to buy them, you may have a remedy.
a. About a downright lie
b. A downright lie
c. Downright lie
d. No improvement
Answer. b
17. His father forbade him about entering politics.
a. From
b. On
c. To
d. No improvement
Answer. a
18. To some extent, every child takes after his father.
a. Upon
b. For
c. Off
d. No improvement
Answer. d
19. The boss said, “I shall look at the matter”.
a. About
b. In
c. Into
d. No improvement
Answer. c
20. I did nothing but laughed.
a. Laughing
b. Laugh
c. Laughed aloud
d. No improvement
Answer. b
21. The highest recorded speed of shorthand under championship conditions, is 300 words per minute.
a. In
b. For
c. With
d. No improvement
Answer. a

3) Synonyms Directions :

Given sentence consists of an underlined word followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the underlined word.
22. He could rise to this stature because of his invincible courage.
a. Inviolable
b. Unmanageable
c. Unbeatable
d. Immeasurable
Answer. c
23. Though he is a teacher, his speech lacks distinctness.
a. Clarity
b. Precision
c. Distinction
d. Fluency
Answer. a
24. The judge was both a judicious and impartial man.
a. Judicial
b. Wise
c. Intelligent
d. Kind
Answer. b
25. Reading fiction is an absorbing, creative and entertaining hobby.
a. A concentrating
b. An engrossing
c. A fascinating
d. An enriching
Answer. b
26. The perspicuity of the lawyer’s arguments was remarkable.
a. Logic
b. Precision
c. Lucidity
d. Profundity
Answer. c
27. A man of unsound mind, he was exonerated from all responsibility for his actions.
a. Exculpated
b. Prevented
c. Excused
d. Liberated
Answer. a
28. He is known to be a prolific writer.
a. Versatile
b. Productive
c. Great
d. Powerful
Answer. b

4) ANTONYMS DIRECTIONS :

Each question consists of a sentence with an underlined word followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is most nearly opposite in meaning to the underlined word.
29. The professor had to share a hotel room with a garrulous tax collector.
a. Dumb
b. Speechless
c. Tongue-tied
d. Silent
Answer. c
30. It was fortuitous that I met her in that party.
a. Unlucky
b. Bad
c. Distressing
d. Abominable
Answer. a
31. He is zealous only in the initial stages of a project.
a. Absent-minded
b. Distraught
c. Inattentive
d. Indifferent
Answer. d
32. However hard you may try to mitigate his problems, you will not succeed.
a. Augment
b. Increase
c. Expand
d. Enlarge
Answer. a
33. Genuine jewellery is available only in this shop.
a. False
b. Cheap
c. Imitation
d. Duplicate
Answer. c

5) FILL IN THE BLANKS:

The following sentence has a blank space and four words are given below it. Select the word you consider most appropriate for the blank space and indicate your choiçe
34. The fertility of the land is barely sufficient to _________ twelve people to the acre.
a. Revive
b. Raise
c. Sustain
d. Help
Answer. c
35. Beggars are unable to__________ their power of choice as they are denied any alternative.
a. Exercise
b. Select
c. Declare
d. Prove
Answer. a
36. Poetry is the ___________ of deep and intense feelings of human heart.
a. Spurt
b. Outcome
c. Flow
d. Outpouring
Answer. d
37. What we considered a luxury at one time has now become ________.
a. Indispensable
b. Necessary
c. Fashionable
d. Stylish
Answer. b

Comments