AFCAT 1 2021 Answer Keys – 20 February – Shift 1 and Shift 2

Today AFCAT 1 2021 online exam is being conducted by Indian Air Force across the country. Many Indian Air force aspirants are attempting the AFCAT exam online on 20th, 21st and 22nd Feb 2021 in two different shifts. Candidates are to report to the exam centre in batches from 07:30 AM onwards (for 1st Shift) and 12:30 PM onwards (for 2nd Shift) as per the time slot mentioned in the admit card. In this article, we will publish the AFCAT 1 2021 answer keys for all sets based on the memory-based question-answer discussion.

They are to strictly adhere to the time of reporting in order to complete the entry formalities (including frisking) and verification process (biometrics, identification and inspection of admit card, ID proof, photograph, signature etc) before proceeding to the exam hall. The candidates are requested to locate the exam centre on the previous day so as to reach the venue in time on the day of their exam. Request for change of venue (exam centre) or date will not be entertained.

AFCAT 1 2021 Answer Keys20 February – Shift 1

1 What is the real name of Babur?
Ans. Zahīr ud-Dīn Muhammad – Babur, born Zahīr ud-Dīn Muhammad, was the founder of the Mughal Empire and first Emperor of the Mughal dynasty in the Indian subcontinent.
2 Who is the First Indian Para athlete to win Gold in Paralympics?
Ans. Para-swimmer Murlikant Petkar – During 1972 Heidelberg Games in Germany, India bagged their first medal at the Paralympics. Para-swimmer Murlikant Petkar set a world record time of 37.331 seconds to bag a gold medal in 50m freestyle swimming.
3 Who appoint the judges of high court?
Ans. President Of India – Indian High Courts Act 1861 – The Chief Justice of a High Court is appointed by the President with the consultation of the Chief Justice of the Supreme Court and the Governor of the State. The other judges are appointed by the will of President, Governor and the Chief Justice of High Court.
4 Which is not the official language of UN?
Ans. German – The six official languages of the United Nations are Arabic, Chinese, English, French, Russian, and Spanish.
5 What is the name of the desert which formed recently as a result of a dried seashore?
Ans.  
6 What is the structure of ascorbic acid?
Ans. C6H8O6 – Structural Formula of ascorbic acid is C 6 H 8 O 6. Ascorbic Acid belongs to monosaccharide family and has a chemical formula C6H8O6. Vitamin C (ascorbic acid) is a key vitamin to animals and plants.  
7 What is the distance between the net and service line in badminton known as?
Ans. six feet, six inches – The service line is six feet, six inches from the badminton net on each side. Let: An official break in play, caused by a minor violation such as the shuttle touching the badminton net. After a let, the rally is replayed and scores remain unchanged. Rally: An exchange of shots leading to a point or service change.
8 The word ‘Raider’ is associated with which sports?
Ans. Kabaddi – During each play, known as a “raid”, a player from the attacking side, known as the “raider”, runs into the opposing team’s side of the court and attempts to tag as many of the seven defending players as possible.
9 Moin-ud-Dowlah Gold Cup Tournament is associated with which sports?
Ans. Cricket – The Moin-ud-Dowlah Gold Cup Tournament is an Indian cricket competition that has been held in Hyderabad (and sometimes nearby Secunderabad) since 1930-31. From 1930-31 to 1937-38, and from 1962-63 to 1973-74, it had first-class status.
10 What is the Capital of Fiji Islands?
Ans. Suva – Suva is the capital of Fiji Islands. The city lies on the southeast coast of Viti Levu, Fiji’s principal island. Founded in 1849, Suva became the capital in 1882 and was made a city in 1952; it is now one of the largest urban centres in the South Pacific islands.
11 What is the Capital of Kazakhstan?
Ans. Nur-Sultan – On March 23, 2019, by the Presidential Decree of the Republic of Kazakhstan, the city of Astana was renamed to the city of Nur-Sultan – the capital of the Republic of Kazakhstan. At present, the territory of the capital exceeds 722 square kilometres, the population is more than 1 million people.
12 What is the Capital of Tajikistan?
Ans. Dushanbe – Its is also spelled Dušanbe, formerly (until 1929) Dyushambe, Diushambe, or (1929–61) Stalinabad, city and capital of Tajikistan.
13 What is the Capital of Hungary?
Ans. Budapest – Budapest is the capital and the most populous city of Hungary. Administratively, Hungary is divided into 19 counties with the capital city of Budapest being independent of any county government. Hungary is among the top tourist destinations in Europe with the capital Budapest regarded as one of the most beautiful cities worldwide.
14 What is the Capital of Netherlands?
Ans. Amsterdam – Amsterdam is the capital of the Netherlands according to the Constitution of the Netherlands, although the States General and the Executive Branch have been situated in The Hague since 1588, along with the Supreme Court and the Council of State.
15 What is the SI unit of Luminous Intensity?
Ans. Candela – The candela (symbol: cd) is the SI base unit of luminous intensity; that is, power emitted by a light source in a particular direction, weighted by the luminosity function. A common candle emits light with a luminous intensity of roughly 1 cd
16 Origami Papercraft belongs to which country?
Ans. Japan – Origami is the art of paper folding, which is often associated with Japanese culture. In Japan, the earliest unambiguous reference to a paper model is in a short poem by Ihara. Paper money from various countries is also popular to create origami with; this is known Origami-related computer programs.
17 International Date Line passes through which ocean?
Ans. Pacific Ocean – The International Date Line, established in 1884, passes through the mid-Pacific Ocean and roughly follows a 180 degrees longitude north-south line on the Earth
18 Who is the author of the book “Wake Up India”?
Ans. Annie Wood Beasant  
19 Where did the June Skirmish between India and China take place?
Ans. Galwan Valley  
20 Which empire in South India was known for its naval strength in medieval period?
Ans. Chola Empire – The Chola Navy comprised the naval forces of the Chola Empire (4th Century BCE – 1279 CE), a Tamil thalassocratic empire of southern India, one of the longest-ruling dynasties in the world. The Chola Navy grew in size and status during the Medieval Cholas reign. Between 900 and 1100 CE, the navy grew from a small backwater entity to a potent maritime and diplomatic force across Asia, with maritime trade links extending from Arabia to China.
21 Who killed General Dyer?
Ans. Udham Singh – On March 13 1940, Udham Singh successfully shot General Michael O’Dyer at a joint meeting of the East India Association and the Central Asian Society at Caxton Hallin London. Even after shooting the target, Udham Singh did not escape from the spot. He was arrested for the killing.
22 Kathakali belongs to which state does?
Ans. Kerala – Kathakali is a major form of classical Indian dance belonging to Kerala. It is a “story play” genre of art, but one distinguished by the elaborately colorful make-up, costumes and face masks that the traditionally male actor-dancers wear. Kathakali is a Hindu performance art in the Malayalam -speaking southwestern region of Kerala.
23 Who is the First Chief Justice of India?
Ans. Hon’ble Mr. Justice Harilal Jekisundas Kania, Term of Office: (DoA) 26-01-1950 to (DoR) 06-11-1951. Appointed as The Chief Justice of India on 26-01-1950.  
24 What is the study of tissues called?
Ans. Histology – The study of human and animal tissue es is known as histology or, in connection with disease, as histopathology.  
25 What is the venue of COP 25 2019?
Ans. Madrid – COP25 will took place from 2 to 13 December 2019 at IFEMA – Feria de Madrid, Spain. The conference took place under the Presidency of the Government of Chile and that held with logistical support from the Government of Spain.
26 Who is the author of Ram Charit Manas in Sanskrit?
Ans. TulsidasRamayana was written by Sage Valmiki. Experts estimate that it may have been written anywhere between the 7th Century BCE to 4th Century BCE, whereas Ramcharitmanas was written in 16th Century by Indian Bhakti poet Tulsidas.
27 Which country hosted first men’s cricket world Cup?
Ans. England – The first World Cup was organised in England in June 1975, with the first ODI cricket match having been played only four years earlier. West Indies won the first world cup by 17 runs over Australia.  
28 Which peak of Nepal is called Sagarmatha?
Ans. Mt. Everest – Most of the part of Mt. Everest lies in Nepal. And the remaining part in China. The name given by Nepal is ‘Sagarmatha’. And in China it is called ‘Chomolunga’. But the name widely and officially used all over the world is ‘The Everest’.
29 What is the number of non-permanent members of the UN security council?
Ans. Ten – The Council is composed of 15 Members: Five permanent members: China, France, Russian Federation, the United Kingdom, and the United States, and Ten non-permanent members elected for two-year terms by the General Assembly (with end of term year): Estonia (2021) India (2022) Ireland (2022) Kenya (2022) Mexico (2022) Niger (2021) Norway (2022) Saint Vincent and the Grenadines (2021) Tunisia (2021) Viet Nam (2021)
30 Michael Hussey is associated with which sports?
Ans. Cricket – Michael Edward Killeen Hussey (born 27 May 1975) is an Australian cricket coach, commentator and former international cricketer, who played all forms of the game. Hussey is also widely known by his nickname ‘Mr Cricket’.
31 Who was the British Prime Minister at the time of India’s independence?
Ans. Clement Atlee was the PM of Great Britain when India got her independence in 1947. Clement Richard Attlee, 1st Earl Attlee, KG, OM, CH, PC, FRS (3 January 1883 – 8 October 1967) was a British statesman of the Labour Party who served as Prime Minister of the United Kingdom from 1945 to 1951 and Leader of the Labour Party from 1935 to 1955.  
32 Reykjavik is the capital of which country?
Ans. Iceland – Reykjavík is the capital and largest city of Iceland. It is located in southwestern Iceland, on the southern shore of Faxaflói bay.
33 Shakyamuni is another name of?
Ans. Gautama Buddha – Shakyamuni is a name given to the Siddhārtha Gautama Buddha. The Buddha (also known as Siddhattha Gotama or Siddhārtha Gautama or Buddha Shakyamuni) was a philosopher, mendicant, meditator, spiritual teacher, and religious leader.
34 The battle of Waterloo was fought in the year?
Ans. 1815 – The Battle of Waterloo was fought on Sunday, 18 June 1815 near Waterloo in Belgium, part of the United Kingdom of the Netherlands at the time. It marked the final defeat of Napoleon Bonaparte, who conquered much of Europe in the early 19th century.
35 On which island of France Napoleon was born?
Ans. Corsica – Napoleon Bonaparte Napoleon was born on the island of Corsica in 1769.
36 Which is not a metallic mineral?
Ans. Mica – Mica is a shiny and non-metallic mineral and is used extensively in electrical and electronic industry. It has many properties which make it useful – it comes in thin layers, and is a non-conductor of electricity and heat.  
37 Which is not moon of Uranus?
   Ans. Uranus, the seventh planet of the Solar System, has 27 known moons, most of which are named after characters that appear in, or are mentioned in, the works of William Shakespeare and Alexander Pope. Uranus’s moons are divided into three groups: thirteen inner moons, five major moons, and nine irregular moons.
38 Synonym of Subjugate
Ans. Conquer/ Vanquish/ Defeat
39 Opposite of Calamity
Ans. Blessing
40 Idioms – Bury The hatchet  
Ans. To end an argument with someone and become friends again. This idiom originated in the 17th century in America. Native American tribes would literally bury a hatchet (a cutting tool) in the ground as a declaration of peace when their fighting ended.
41 Idioms – To turn over a new leaf
Ans. Make a fresh start, change one’s conduct or attitude for the better. This expression alludes to turning the page of a book to a new page.
42 Idioms – To get into hot water
Ans. To get into trouble.
43 Antonym of Amalgamate
Ans. Separate
44 Synonym/ Antonym of Demure
Ans. Synonym: Modest, Shy Antonym: Brazen, Shameless
45 Synonym of Culpable
Ans. Guilty, At fault
46 Synonym of Entice
Ans. Tempt, Lure, Attract
47 10 siblings out of which A’ s pocket money 30% of total and he spends 20% of it and saves Rs. 144. What is B’s savings if he spends 50% and his pocket money is 20% of total.
Ans. Rs. 60
48 A train traveled from Surat to Jaipur with speed X kmph for first half distance and with speed Y kmph in another half, then what was the average speed of the train
Ans.
49 If X takes 12 days to complete a task alone and Y takes 10 days to do the same task. They together work for 5 days then how much work is left
Ans. 1/12
50
Ans. 0.125
51 A person travels from A to B with 20 kmph speed and returns from B to A with 30 kmph speed then average speed of this person.
Ans. 24 kmph
52 If A : B = 3/4 and B : C = 7/9 then A : B : C =?
Ans. 21: 28 : 36
53 If certain sum of money becomes 7 times in 20 years, then rate of simple interest is?
Ans. 30%
54 A and B can do a work in 15 days and 10 days respectively. After working together for 2 days B left. In how many days whole work will be completed.
Ans. 12
55 A fly started going at 10pm from A to B at 45kmph while a mosquito started going towards B at 60kmph at 10:30pm. Both meet at mid-point of A and B. What is the distance of meeting point from A?
Ans.  
56 Three persons started going on a circular path with speed of 18kmph 54kmph and 36kmph at 6:30am all goes in same direction then at what time they will together be at the starting line.
Ans.  
57 Jai traveling from Delhi to Ladakh and its distance is 375 Kms. He beats Riya (She is also traveling to Ladakh) by 50 kms or 10 hours. How much time Jai take to reach Ladakh?
Ans.  
58 Some amount of money becomes 1331 in 3 years at rate of 10%, find the principal amount.
Ans. 1000
59 A man purchased an article at Rs 12345, he sold it at 7% loss. Next time he sold the same article at 12% gain. Find the price at which he sold the article Second time.
Ans. Rs. 13826.4
60 60% of the total students are girls. 85% of boys get scholarship and 92.5% girls get scholarship. Number of students who don’t get scholarship are 514. Find half of the total students who get the scholarship.
Ans. Approx. 2190
61 Venn diagram of mother, widows, women
Ans.  
62 Odd one out Ascorbic acid, Vitamin C, Calcium
Ans. Calcium
63 Venn diagram of celestial body, natural satellite and moon
Ans.  
64 Odd one out Radium, thorium, uranium, sodium
Ans. Sodium
65 Odd one out Hirakud, Sutlej, Bhakra Nangal, Tehri
Ans. Sutlej
66 Analogy Anthropology: Humans::Histology: ?
Ans. Tissue
67 Analogy Water: Oxygen:: Salt:?
Ans. Chlorine or Sodium

AFCAT 1 2021 Answer Keys 20 February – Shift 2

1 First viceroy of independent India
Ans. Chakravarti Rajagopalachari, He is popularly known as Rajaji, was independent India’s first Indian Governor General. He was a fierce Mahatma Gandhi loyalist, made Hindi a compulsory language in Tamil schools when he was CM.
2 Who built Moti Masjid?
Ans. Emperor Shah Jahan – The Moti Masjid was built by Emperor Shah Jahan (r. 1628-1658) at the highest point in the Agra Fort complex.
3 Which was the First War of Indian independence?
Ans. Revolt of 1857 – It was known as the first war of independence because it was for the first time that our entire nation irrespective of the caste, creed, race, and religion had come together and staged an armed protest against the Britishers to gain independence from their colonial rule.
4 Who wrote book ‘what if ‘?
Ans. Randall Munroe – What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions is a non-fiction book by Randall Munroe in which the author answers hypothetical science questions sent to him by readers of his webcomic, xkcd.
5 What is the Capital of Slovenia?
Ans. Ljubljana – In 1991, when Slovenia gained its independence, Ljubljana became the national capital. Ljubljana is dominated by a medieval fortress, which dates from the 12th century. The old quarter of the city lies between the fortress and the river.
6 Which is not a tea producing state?
Ans. Chhattisgarh – Tea production in Assam was approximately 702 million kilograms in fiscal year 2019, the highest to any other region in the country. West Bengal came second that year with close to 395 million kilograms. A total of 1.35 billion kilograms of tea was produced in the country that year.
7 Santosh trophy related to which sports?
Ans. Football – Santosh Trophy is an Indian football tournament in which the states of the country along with some government institutions participate. This is held annually since 1941. Bengal was the first winner of the competition held in 1941.
8 When a bowler crosses bowling line it is termed as?
Ans. No Ball – The umpire will call a no ball if: The heel of the bowler’s front foot lands on or in front of the popping crease (the front line of the batting crease). However, the front foot can be raised over the line as long as the heel does not go beyond the popping crease.
9 What is the major component of Portland cement?
Ans. Calcium Oxide (lime) – Portland cement is made up of four main compounds: tricalcium silicate (3CaO · SiO2), dicalcium silicate (2CaO · SiO2), tricalcium aluminate (3CaO · Al2O3), and a tetra-calcium aluminoferrite (4CaO · Al2O3Fe2O3). In an abbreviated notation differing from the normal atomic symbols, these compounds are designated as C3S, C2S, C3A, and C4AF, where C stands for calcium oxide (lime), S for silica, A for alumina, and F for iron oxide.
10 Joust is term of which sports?
Ans. Volleyball – Jousting in volleyball is when the ball is falling somewhere near the centerline of the net, and both teams are able to make a play on it. In a joust, players from both sides will jump up and try to make a winning play on the ball.
11 When did India participate in Olympic for the first time?
Ans. 1900 – India first participated at the Olympic Games in 1900, with a lone athlete (Norman Pritchard) winning two medals- both silver- in athletics. The nation first sent a team to the Summer Olympic Games in 1920, and has participated in every Summer Games since then. India has also competed at several Winter Olympic Games beginning in 1964.
12 Name the gas present most in environment
Ans. Nitrogen – By far, the most abundant gas in the Earth’s atmosphere is nitrogen, which accounts for about 78% of the mass of dry air. Oxygen is the next most abundant gas, present at levels of 20 to 21%
13 Which Badminton player got 1st Olympic medal?
Ans. Saina Nehwal – At the 2012 Summer Olympic Games, she won the Bronze medal for India and thereby became the country’s first-ever Olympic Badminton medallist. We show you her road to the phenomenal Bronze medal at London 2012.
14 Who built jama masjid?
Ans. Emperor Shahjahan – It is said that Emperor Shahjahan built Jama Masjid at the cost of Rs. 10 crore and it can be called as the replica of Moti Masjid in Agra. It combines the best of Hindu and Muslim styles of architecture.
15 Battle of Plassey was fought in the year of ?
Ans. 1757 – The Battle of Plassey was fought in north-eastern India on 23 June 1757. Troops of the British East India Company, led by Robert Clive, came up against the forces of Siraj-ud-Daulah, the last Nawab of Bengal, and his French allies.
16 Who was the First governor general of free India?
Ans. Chakravarti Rajagopalachari, He is popularly known as Rajaji, was independent India’s first Indian Governor General. He was a fierce Mahatma Gandhi loyalist, made Hindi a compulsory language in Tamil schools when he was CM.
17 Who built red fort?
Ans. Shah Jahan – The Mughal emperor, Shah Jahan, after ruling from Agra for eleven years, decided to shift to Delhi and laid the foundation stone of the Red Fort in 1618. For its inauguration in 1647, the main halls of the palace were draped in rich tapestry and covered with silk from china and velvet from Turkey.
18 Indus valley civilization belongs to which age?
Ans. Bronze Age – The Indus Valley Civilisation (IVC) was a Bronze Age civilisation in the northwestern regions of South Asia, lasting from 3300 BCE to 1300 BCE, and in its mature form from 2600 BCE to 1900 BCE.
19 Who was the First woman CM in Indian state?
Ans. Sucheta Kriplani – Sucheta Kripalani (née Mazumdar), (25 June 1908 – 1 December 1974) was an Indian freedom fighter and politician. She was India’s first woman Chief Minister, serving as the head of the Uttar Pradesh government from 1963 to 1967.
20 Which one is the White continent?
Ans. Antarctica – Antarctica is a continent which remains covered with snow and thick ice sheets all year round. Hence it is known as the ‘White Continent’
21 What is the Folk painting of Bihar?
Ans. Madhubani – Madhubani is a folk art of the Mithila region of Bihar that is known for using unique geometric patterns to create colourful paintings.
22 Which is the Smallest mountain peak in the world?
Ans. Mount Wycheproof – the world’s smallest registered mountain. Located in Australia’s Terrick Terrick Range, Mount Wycheproof stands 486 ft (148 meters to the rest of the world) above sea level, which is not bad as far as small mountains go.
23 Maratha empire established during which Mughal ruler?
Ans. Bahadur Shah Zafar – Aurangzeb’s son, Bahadur Shah I, repealed the religious policies of his father and attempted to reform the administration. “However, after his death in 1712, the Mughal dynasty sank into chaos and violent feuds. In 1719 alone, four emperors successively ascended the throne”
24 Which metal is liquid in room temperature?
Ans. Mercury – Mercury is a dense, silvery d-block element. It is the only metal that is liquid at standard conditions for temperature and pressure. The only other element that is liquid under these conditions is bromine, though metals such as caesium, gallium, and rubidium melt just above room temperature.
25 Mount Wycheproof the smallest peak of world found in which country?
Ans. Australia – the world’s smallest registered mountain. Located in Australia’s Terrick Terrick Range, Mount Wycheproof stands 486 ft (148 meters to the rest of the world) above sea level, which is not bad as far as small mountains go.
26 Which animal taken from Mauryan empire represents as national emblem of India?
Ans. Lion – The national emblem is an adaptation of the Lion Capital, originally found atop the Ashoka Column at Sarnath, established in 250 BC. The capital has four Asiatic lions—symbolising power, courage, pride and confidence—seated on a circular abacus.
27 The darkest Shadow during an eclipse is called?
Ans. Umbra – The umbra is the dark center portion of a shadow. The Moon’s umbra causes total solar eclipses, and the Earth’s umbra is involved in total and partial lunar eclipses. The umbra is the darkest type of shadow. … Each shadow has 3 different areas: the umbra, the penumbra, and the antumbra.
28 vault of death which gymnast
Ans. Produnova – The dangerous vault is technically known as the Produnova, named after the Russian gymnast Yelena Produnova who first landed it. The Produnova is a women’s artistic gymnastics vault consisting of a front handspring onto the vaulting horse and two front somersaults in a tucked position off it.
29 Position of Sun when day and night are equal, it is called?
Ans. March Equinox – Equal Day and Night, Nearly. By Vigdis Hocken and Aparna Kher. There are two equinoxes every year, in March and September, when the Sun shines directly on the equator, and the length of night and day are nearly equal. Earth’s position in relation to the Sun during the equinox
30 Which element is used in pencil?
Ans. Graphite – The core of a pencil does not contain lead and never has. Pencils contain a form of solid carbon known as graphite.
31 Which of them is not the principal organ of the UN?
Ans. The main organs of the UN are the General Assembly, the Security Council, the Economic and Social Council, the Trusteeship Council, the International Court of Justice, and the UN Secretariat.
32 Which advanced helicopter is bought from US?/ Name the heavy lift helicopter bought from USA
Ans. CH-47 Chinook IAF – Chinook is an advanced multi-mission helicopter that provides the Indian Air Force with unmatched strategic airlift capability across the full spectrum of combat and humanitarian missions.
33 Synonym of Chivalrous
Ans. Gallant
34 Meaning of Feign
Ans. Fake, pretend
35 Antonym of eloquent
Ans. Inarticulate
36 Synonym of pacify
Ans. Calm
37 Idiom – To miss the boat
Ans. Miss a chance/ being too slow to take advantage of an opportunity
38 Antonym of arduous
Ans. Easy, effortless
39 Idiom – To get cold feet
Ans. To be reluctant
40 Antonym of Placate
Ans. Provoke or Anger
41 Synonym of imprecision
Ans. Lack of Accuracy
42 Judge decided to resign because he was …… from being the chief minister. (a) Passed by (b) Passed over (c) Passed off (d) Passed out
Ans. (b) Passed over
43 He was considered ______ the managerial post. (a) for (b) towards (c) to (d) by  
Ans. (a) for
44  find a : b
Ans. 3/2
45 Average weight of a, b and c is 40, average weight of a & b is 45 and average weight of b and c is 35 then find weight of b.
Ans. 40
46 If A takes twice more time than B and thrice more than C and they complete work in three days together then find the taken by C to complete the work alone
Ans. 6 days
47 Rahul can cross a downstream river by steamer in 40 minutes and same by boat in 1 hour. If the time of crossing Upstream by streamer is 50% more than downstream time by steamer and the time required by boat to cross same river by boat in upstream is 50% more than time required by in downstream. What is the time taken for the Rahul to cross the river downstream by steamer and then return to same place by boat half the way and by steamer the rest of the way?
Ans. 115 minutes
48
Ans. 5.5
49 If X and Y are two fractions and X is thrice of Y and multiplication of X and Y is 25/12, then Y is
Ans. 5/6
50 A train travelling from Jammu to Kerala with speed of 240 miles/h and another train is travelling from Kerala to Jammu with speed 200 miles/h when they meet one train has travelled 80km more than the other then distance between Kerala and Jammu
Ans. 880 miles
51 A person deposits Rs. 2400, for 11 years and bank rate was 5% for 3 years 6% for 4 years, 6.5% for rest years find total SI.
Ans. 1560 rupees
52 A shopkeeper gets a loss of 28 (4/7)% on CP, find total loss on SP.
Ans. 40%
53 A man consumes 200 gm sugar, when the price increases by 10% & the consumption of the man is increased by 225 gm then find out the percentage increment of man’s expenditure.
Ans. 23.75%
54 If a b and c can do a work in 20, 30 and 60 days respectively then when will a complete the work if he is supported by b and c on every third day
Ans. 15 days
55 Venn diagram – Medicine, Male, Surgeon
Ans.  
56 Venn diagram – Divident, profit, bonus
Ans.  
57 Venn diagram – Human beings, Male, Engineer
Ans.  
58 Odd one out – Nebula, Red giant, Dwarf planet
Ans.  
59 Venn diagram – Athlete, Singer, Female
Ans.  
60 Cell : Cytology:: Insect : _________
Ans.  
61  
62  
63  
64  
65  
66  
67  

Also Read:

1 Comment

  1. PAGADALA ROHIT SAI SANKAR

    The first governer general of independent India is Lord Mountbatten. Kindly update the question number 16 to avoid confusion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *